Emne:  BULKVARER ELLER HØJVÆRDI PRODUKTER ?

Gruppe: 1

Fra kl. 14.30 til kl. 15.45

Initiativtager:

Ole Schou, LandboCentrum

Deltagere:

Niels Rewentlow, N.C. Wiese, Gustav Garth-Grüner, Nykredit. Chr. Wedell-Neergård. Etc. etc.
Baggrund/oplæg:

Dansk planteavl producerer til et marked i overflod !

Problemet kan fokuseres i, at bulkvare produktionen i Danmark risikerer at blive udkonkurreret af produktioner som foregår under andre og billigere forhold. Forhold som man i DK må se som umulige at konkurrere med, bla. Af helt fundamentale økonomiske grunde. Som eksempel kan nævnes foder-hvede, som i de seneste år er importeret billigt fra tidligere ”øst-lande”.

Kontrakt-produktion af kornvarer (til fx grovvarer) har ofte vist sig at give et skuffende resultat for primær producent (planteavler).

Man må fastholde, at danske landbrugsvarer skal sælges som exportvarer, og at småproduktioner lokalt, ikke kan løse problemet. At producere niche-varer kan give en indtjening på få enkelt-brug, men ikke løfte store mængder produktion ud af stor-brug.

I øvrigt skal der i denne forbindelse fokuseres på niche-kunderne, og mindre på niche-varerne !

Konklusioner:

Avlere må tage ansvar for deres produktion, hvis der skal være mulighed for at der kan hjemtages en gevinst for en produktion.

Avlere skal være villig til at tage en risiko, hvis der skal være mulighed for at der kan hjemtages en gevinst for en produktion.

Fremtiden bør indeholde:

Både masseproduktion og differentierede produkter, produceret optimalt (billigt)

Til dette bør Arla, Danish Crown etc, etc, påvirkes, for bla at udnytte distribution etc.

Opfølgning: